Hetsjakten på det ekologiska jordbruket

Jag har följt de senaste dagarnas debatt om den ekologiska odlingen som började med att några forskare som läst lite artiklar skrev en egen artikel där de sågade ekoodling längs med fotknölarna. Och genast hakade ekohatarna på. Det kändes som att de suttit i ett hörn och liksom bidat sin tid och nu kunde de äntligen komma fram i all sin smutsiga prakt och liksom vräka ur sig sitt hat. ”Det är det jag alltid har sagt!” ekade mellan väggarna.

Men jag kan inte låta bli att fundera lite över om inte forskarna ställt fel frågor och haft lite tunnelseende. De hävdar ju att om vi bara skulle odla ekologiskt skulle vi få svälta på grund av för lite utkomst av åkrarna. Okej, det är möjligt att det just nu är så att ekoodlingen har sämre avkastning än den oekologiska. Men vad är det som säger att det inte går att effektivisera?

Fast det är ändå inte den största invändningen mot deras slutsatser. För ärligt talat – har de inte glömt ett par saker om vi nu vill komma till rätta med svälten? Som till exempel matsvinnet. Upp emot 50 procent av den mat som produceras äts aldrig upp. Om vi åt all mat som producerades skulle vi inte behöva den enorma avkastningen av jorden som det konventionella jordbruket har skapat.

En annan sak de glömt är förstås hur vi använder jordbruksmarken. En stor del av den används på ett så resursslösande sätt att det är pinsamt – nämligen för att odla foderspannmål till djur. 70 procent av den svenska åkerarealen används för att odla mat till djur. Och för att få fram ett kilo kött behövs tio kilo odlad mat. Ergo – ät mindre kött och använd marken till att odla mat till människor så är vi ett steg på vägen mot att få fram mer mat.

Ja, det var väl bara det den här gången. Men debatten lär väl fortsätta, och den lär helt klart bara bli smutsigare och smutsigare. Ingen sida är fri från skuld i det hänseendet. Och det gäller att komma ihåg att båda sidor på intet sätt är neutrala och vetenskapliga i sin approach. Allt handlar i grund och botten om ideologi. Jag har hört hävdas att eko är just ideologiskt betingat, och det kan jag hålla med om. Men på motsvarande sätt kan en säga att de som vurmar för den konventionella odlingen också är ideologiskt färgade. Det är bara det att de fortfarande representerar majoriteten och normen i samhället, och det anses av nån anledning alltid vara nåt slags status quo. Ickeideologiskt. Helt bisarrt. Ungefär som att påstå att det inte finns någon ideologi bakom en marknadsliberal politik eftersom marknadsliberalism är den förhärskande teorin som i princip alla politiker tyr sig till just nu och sedan lång tid tillbaka. Som att det bara är något som är och som det inte finns någon tanke bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s